Algemene voorwaarden – Aanvragen Laboratorium Genoomdiagnostiek
Afd. Humane Genetica, Amsterdam UMC, locatie AMC en locatie VUmc
- Aanvragen
1.1. Om fouten en vertragingen te vermijden behoren aanvragen op een duidelijke en ondubbelzinnige wijze te worden ingediend. Door gebruik te maken van het aanvraagformulier komen alle gewenste gegevens aan de orde
1.2 Met de acceptatie van een aanvraag verplicht het laboratorium zich tot het met zorg en vakmanschap uitvoeren van het gevraagde onderzoek volgens de voor het laboratorium geldende kwaliteitscriteria.
1.3 Aanvragen kunnen worden geweigerd indien deze onvoldoende gegevens bevatten om een resultaat te kunnen bereiken dat voldoet aan de geldende kwaliteitscriteria. Het laboratorium stelt de aanvrager hier zo spoedig mogelijk van in kennis.
1.4 Het laboratorium moet in de gelegenheid worden gesteld om met de aanvrager/behandelaar te kunnen overleggen over het gevraagde onderzoek.
1.5 De aanvrager wordt verzocht om, alvorens patiëntmateriaal in te sturen, na te gaan of de betreffende patiënt is verzekerd voor klinisch genetische zorg. Indien na uitvoering van een verrichting de patiënt niet verzekerd blijkt, wordt de rekening naar de patiënt gestuurd.
- Monsters
2.1 De aanvrager levert te onderzoeken lichaamsmateriaal aan bij het laboratorium, voorzien van een deugdelijke identificatie (minimaal naam en geboortedatum) en een volledig ingevuld aanvraagformulier.
2.2 Het in te sturen type en hoeveelheid te bemonsteren lichaamsmateriaal is per type onderzoek aangegeven op de specifieke aanvraagformulieren. (zie ook dnadiagnostiek.amc.nl of cytogenetica.amc.nl)
2.3 Bij afname buiten normale werktijden, het materiaal bewaren bij kamertemperatuur of in de koelkast (heparinebloed)(niet op ijs) en de volgende werkdag versturen, of telefonisch contact opnemen met een medewerker van het laboratorium (Zie contactinformatie op de aanvraagformulieren)
- Verzending (zie verzendinstructies)
- Uitvoering
4.1 Het laboratorium bepaalt de wijze waarop, de methode en apparatuur waarmee de werkzaamheden worden uitgevoerd.
4.2 Alle werkzaamheden worden uitgevoerd volgens de van toepassing zijnde normen, standaarden en regels. Desgevraagd verstrekt het laboratorium de aanvrager hieromtrent inlichtingen.
- Resultaten
5.1 Resultaten in de vorm van onderzoeksuitslagen, adviezen, informatie of welke andere vorm dan ook, worden door het laboratorium doorgaans in schriftelijke vorm aangeleverd. In voorkomende (spoed-) gevallen wordt de schriftelijke uitslag voorafgegaan door een telefonische of gemailde uitslag.
5.2 De doorlooptijden van de diverse onderzoeken op het laboratorium zijn conform de landelijke richtlijnen en zijn opvraagbaar bij het laboratorium. Tevens zijn doorlooptijden gespecificeerd op de aanvraagformulieren. In geval van spoed kunnen in overleg specifieke uitslagtermijnen worden afgesproken.
- Geheimhouding
6.1 Geheimhouding van gegevens is gewaarborgd en vastgelegd in de ziekenhuisvoorschriften van het Amsterdam UMC (zwijgplicht over patiëntengegevens).
- Nader gebruik patiëntenmateriaal
7.1 Het laboratorium bewaart restmateriaal gedurende een vastgelegde periode die afhankelijk is van het soort restmateriaal en de vraagstelling zoals vastgelegd door de beroepsgroep (VKGL). De patiënt of diens vertegenwoordiger kan schriftelijk verzoeken het restmateriaal te vernietigen.
7.2 Het laboratorium gebruikt restmateriaal voor verder onderzoek in lijn met de oorspronkelijke diagnostische vraagstelling. In geval dit resulteert in voor de patiënt relevante bevindingen zal deze via de oorspronkelijke aanvrager worden geïnformeerd. Ook wordt restmateriaal gebruikt voor het ontwikkelen van nieuwe en het verbeteren van bestaande technieken.
In geval dit resulteert in voor de patiënt relevante bevindingen zal deze via de oorspronkelijke aanvrager worden geïnformeerd.
De patiënt of diens vertegenwoordiger gaat hiermee akkoord, tenzij anders aangegeven op het aanvraagformulier.
7.3 Het laboratorium kan een deel van het restmateriaal gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek en/of onderwijsdoeleinden.Amsterdam UMC volgt daarbij de door Federa opgestelde richtlijnen die zijn vastgesteld in de code Goed Gebruik (Federa, 2011), de Research Code Amsterdam UMC en, indien van toepassing, de aanwijzingen van de lokale Medisch Ethische Commissie.Het laboratorium houdt zich hierbij ook aan de afspraken die zijn gemaakt tussen artsen, onderzoekers en patiëntenverenigingen. Deze afspraken sluiten aan op wet- en regelgeving.
- Communicatie
8.1 Voor informatie, opmerkingen of klachten kunt u contact opnemen met het Laboratorium voor Genoomdiagnostiek